In dit bericht zet ik de verschillende patronen die ik heb gebruikt voor mijn schoenen op een rijtje. In deel 1 vertelde ik al waarom ik zelf barefoot schoenen maak en in deel 3 deel ik praktische tips over het naaien en het bevestigen van de zool.

Verschillende modellen schema

ModelMaten PluspuntenMinpuntenMakkelijk Vegan?
Tiptaps/bigtaps (fluffstore)17 – 52Duidelijke instructiesVoor ons te breed, aanpassing nodig. Lastig om de zool goed vast te lijmen V
Carbataps (fluffstore)18 – 50Eenvoudig model uit één stuk, kan zonder naaimachineBest van leer X
Spirit Madeila37 – 42Professionele look; zool aangenaaid ipv gelijmd; ook andere modellen voor madeila zoolEnkel damesmaten V
Tie back boots19 – 48Duidelijke instructies, ook leuk voor sloffengeen links en rechts (zelf aanpassen), lastig om de zool goed te lijmen V
Alvar trail35 – 49Helemaal op maat qua lengte/breedte/hoogte, meest gepersonaliseerde patroon. Uitstekende instructies; geen naaimachine nodig (wel enkele gereedschapjes).Duur patroon; best van dat type leer. X
rabaukowitsch (niet zelf getest)20 – 48Vergelijkbaar met big/tip taps  V
Sloffen18 – 45Dit patroon gebruik ik voor sloffen  V

Uitleg per model

Fluff store. De patronen van fluffstore komen met een fijne werkbeschrijving. Naast Carbatabs (de romeinse sandalen) en big/tip taps (de schoenen) hebben ze ook een werkbeschrijving voor sandalen (huaraches en sandatips). De patronen zijn beschikbaar in alle maten, de big/tip taps zijn voor ons wat breed dus dan vraagt dat wel enige aanpassing. De zool er onder lijmen is de grootste uitdaging, in deel 3 deel ik hierover mijn praktische tips. De carbataps zijn erg leuk en eenvoudig te maken!

Madeila zool. Dit is mijn favoriete manier om een zool onder de schoen te krijgen vanwege de professionele look! Helaas is de zool alleen in damesmaten verkrijgbaar. Ik gebruikte het patroon ‘spirit’, maar er zijn nog andere patronen beschikbaar (zie webwinkel van sijemezkuze waar je ook de zool kunt kopen) . Er komt geen werkbeschrijving met het patroon en de weinige aanwijzingen zijn in het Tjechisch, maar ik vond het te doen, het spreekt een beetje voor zich. Als richtlijn kun je je op deze werkbeschrijving richten (dit is hetzelfde principe maar dan voor niet-barefoot schoenen).

Tie back boots. Dit vind ik een heel leuk patroon voor laarsjes, alleen vind ik het vervelend dat de vorm van de zool meer een snowboots model heeft, zonder links en rechts. Ik heb ze daarom steeds aangepast om dit op te lossen. Ik neem dan de vorm van de zool  van ‘carbataps’ (voor de kinder maten) of ‘madeila’ als uitgangspunt en pas ook het bovendeel aan. Om het te laten passen op een madeila zool moet de bovenkant sterk aangepast worden omdat je rekening moet houden met de plaats van de gaatjes om het aan de zool te naaien, ik kijk hiervoor naar het patroon ‘spirit’. Het patroondeel van de schacht laat ik zoals het is. De wreef van het patroon is best laag en daardoor blijven de laarzen bij ons ook prima zitten zonder het koordje, dus dat laat ik weg.

Alvar trail. Een erg goed patroon, het zit goed in elkaar en de video werkomschrijving is erg duidelijk (en vrij te raadplegen op de website, je kunt er ook van leren voor andere modellen). Doordat het naast lengte en breedte maten ook rekening houdt met de omvang van je voet krijg je echt een patroon op maat. Het is wel sterk gericht op ‘bean shaped functional feet’ en daardoor toch niet ideaal voor manlief met zijn platvoeten, maar het is draagbaar. Nadeel is dat het patroon best prijzig is, het is duurder dan de meeste andere patronen en je krijgt hiervoor maar één maat (en niet alle maten zoals bij de meeste andere) en dat het het beste werkt van leer. Ik maakte ze ook van cactus leer, dat ging mits gevoerd met stevige niet rekbare stof, zodat de gaatjes en de stiksels niet zo snel uitscheuren.

Sloffen. voor sloffen van meubelstof staaltjes gebruik ik dit patroon.

Zelf tekenen. Verder maakte ik nog ballerina’s op basis van een zelfgetekend patroon, dit is nog voor verbetering vatbaar. Een andere manier om zelf een patroon te tekenen is door je voet over een pantykousje in te pakken met tape, daarop een vorm te tekenen en dit uit te knippen. Verder verander ik soms patronen door goed te kijken hoe het in elkaar zit, zo naaide ik voor zoonlief schoenen zoals alvar trail op basis van het tip tap patroon.

Rabaukowitsch: deze zijn heel vergelijkbaar met big/tip taps en heb ik daarom niet zelf getest.

Andere interessante websites:

Veronika Pavlisova: Een Tjechische in Ierland met verschillende cursussen, zowel online als offline. Ze heeft een Engelse en een Tjechische website. De schoenen zijn steeds van plantaardig gelooid leer en de eenvoudige patronen worden aan de hand van je voet getekend. Zelf niet geprobeerd omdat ik niet over het juiste type leer beschik en ik zelf al vrij ver sta met schoenen maken om het geld er voor over te hebben.

Atelier Dareen: Voor als je het nog een stap serieuzer wilt aanpakken en met leesten wilt werken, wie weet waag ik me in de toekomst daar eens aan. Ze verkoopt barefoot schoenleesten en cursussen hoe je daarmee kunt werken. Samen met Ravi fashion ontwikkelden ze ook een cup sole dat geschikt is voor deze leest.

Oh My Shoes: sneakerkit, de barefootversie.

Facebookgroepen:

NL: Maak je schoenen zelf!

Duits: Wir nähen Barfussschuhe, tiptaps & bigtaps

Engels: Barefoot shoe making DIY, DIY moccs & minimals

In deel 3 deel ik binnenkort praktische materiaal- en naaitips en wat in mijn ervaring het beste werkt om de zool te bevestigen.

Eén reactie

  1. Wat goed dat je alles zo overzichtelijk op een rij hebt gezet! Ik kan niet wachten op je volgende blog en over tips en materialen. Waar haal je je spullen in Nederland. Leer heb ik tweedehands op de kop kunnen tikken, kringloop en marktplaats…maar dan de zolen, lijm en gereedschap? Ik kom steeds op buitenlandse sites terecht, terwijl er hier toch ook speciaal zaken voor moeten zijn lijkt mij.

    Leuke informatieve site heb je in iedergeval 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *