Deze zomer bouwden we een zonnedroger. Ik zou graag meer leren over drogen als manier van bewaren omdat het weinig energie kost (in tegenstelling tot invriezen en inmaken) en geen input van buiten nodig heeft (geen suiker) en de zonnedroger leek me een leuk startpunt om hiermee te beginnen.

We kozen voor het model van Sunworks en volgde de bouwtekeningen uit hun Solar Food Dryer boek. Veel ontwerpen gaan ervan uit dat het beter is het voedsel donker te drogen, maar volgens Eben Fodor is het een misverstand dat de kwaliteit door het zonlicht achteruit gaat. Hij schrijft in zijn boek dat studies hebben uitgewezen dat er geen merkbaar kwaliteitsverschil is met in het donker gedroogd voedsel. Door zowel met een luchtstroom als met direct zonlicht te werken droogt het voedsel sneller (zoals de was ook sneller droogt in de zon dan in de schaduw) en omdat het op onze breedte graad al een uitdaging is om te drogen zonder elektriciteit (in het najaar wanneer de grootste oogst is) vond ik deze bijkomende efficiëntie een goed argument om voor dit model te kiezen. In veel landen drogen ze ook gewoon in de open lucht in de volle zon.

De modellen die wij verder bekeken hebben zijn deze (een klassieker volgens mij in ons klimaat, nogal groot), die van de twaalf ambachten (wat eigenlijk een compactere versie is van de eerste, met als nadeel dat de warme lucht een keer tegennatuurlijk omlaag getrokken moet worden) en de nog compactere versie daarvan van huize boskante (waarbij de schoorsteen geïntegreerd is in het voorvlak).

Natuurlijk wilden we zo min mogelijk nieuw materiaal gebruiken. We gebruikten hout van een oude kast, we vergrootten de gekochte metalen plaat met een restje platgeklopte metal stud en we hadden nog een restje donkerkleurige hittebestendige verf. Het glas hebben we in de glashandel moeten kopen want wij kregen het, na vele pogingen, niet voor elkaar het glas dat we nog hadden liggen op maat te snijden. Veder kochten we rvs muggengaas voor de roosters, wat latjes en wat ijzerwaren.

Na een minder geslaagde poging tot het drogen van geraspte courgette installeerden we ook nog de zogenoemde ‘back up heating’: twee gloeilampen, zodat je bij onverwacht ongunstig weer je kostbare oogst binnen verder kunt drogen. We hebben al wat tomaten, vijgen en vijgenfruitleer gedroogd, maar hopen vooral komend jaar het uitgebreider te proberen, testen en gebruiken en dan beloof ik een update over de ervaringen met de droger.

Eén reactie

  1. Ik ben benieuwd naar volgend jaar, maar het gaat vast wel lukken! Gerard

    Op zo 17 jan. 2021 om 16:26 schreef Monica’s Paradijs :

    > monicasparadijs posted: ” Deze zomer bouwden we een zonnedroger. Ik zou > graag meer leren over drogen als manier van bewaren omdat het weinig > energie kost (in tegenstelling tot invriezen en inmaken) en geen input van > buiten nodig heeft (geen suiker) en de zonnedroger leek me een l” >

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *