Geïnspireerd door een bezoek en haalmeeruitjetuin en hun artikel over broeihopen besloten we dit dit voorjaar ook te proberen. We vonden mensen die tijdens de lockdown zo graag van hun paardenmest* af wilden dat ze het wilden komen brengen (dat is heel handig als je geen auto hebt), op paasdag!

De kinderen vonden het aanleggen heel leuk, ze vinden het geweldig om samen aan iets nuttig te werken waarbij zij ook echt kunnen bijdragen. Ze vragen nog regelmatig wanneer we weer een keer mest of houtsnippers laten leveren die we dan naar achter moeten brengen met de kruiwagen.

De broeihopen waren een succes! De komkommers die er op stonden deden het goed, tot ze vrij vroeg aan meeldauw ten onder gingen, maar de courgette die ernaast stond deed het geweldig! ik heb nog nooit zoveel courgettes van één plant gehad. Het beste is de mooie compost die er nu van over is gebleven, die kunnen we goed gebruiken! Dit is zeker voor herhaling vatbaar!

*Wij zijn zeker geïnteresseerd in vegan permacultuur, maar we zijn ook pragmatisch. Deze mest bestaat en is over, ik vind niet dat wij hiermee bijdragen aan het uitbuiten van dieren. Bovendien heeft onze arme zandgrond voeding en organisch materiaal nodig, de (groen en gft) compost die wij eerder lieten leveren zat vol plastic, dat vinden we nu nog steeds overal terug. Het beste is natuurlijk het sluiten van de kringloop met een compost toilet, daar hebben we ook werk van gemaakt en daar schrijf ik binnenkort een bericht over!

2 reacties

    1. 😁 inmiddels hebben we ook een compost toilet maar ik ben er nog niet aan toegekomen daar een bericht over te schrijven! Ik ben benieuwd naar de compost die er van komt, maar dat moet nog wel even liggen. Gebruik de compost van het toilet ook in de moestuin of alleen onder de struiken en fruitbomen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *