In dit bericht wil ik wat ontwikkelingen in de tuin delen met een korte toelichting en wat foto’s.
Droogte in de moestuin
Het was een hele warme droge zomer en we hadden niet veel succes met onze moestuin. Onze tuin heeft altijd al een droog en warm microklimaat door de zuid gerichte ligging, de zandgrond en de hagen langs de oost en west kant, maar deze zomer was het zó droog en warm dat niets van wat ik zaaide op kwam. Er viel gewoon niet tegenaan te gieten! Volgend moestuin seizoen wil ik daar beter op voorbereid zijn, want ook in normalere omstandigheden is droogte in onze tuin een uitdaging en door de klimaatverandering zal het vast niet de laatste droge warme zomer zijn. Ik speurde het internet af en kwam tot de volgende voornemens voor volgend seizoen:
- blijven mulchen. Doordat de bodem bedekt is zal er minder vocht verdampen. Dit heb ik dit jaar ook geprobeerd, mulchen rond uitgeplante plantjes gaat prima, maar waar je rechtstreeks in de volle grond zaait is het lastiger. Ik heb geprobeerd om tussen de gezaaide rijtjes te mulchen maar dit hielp onvoldoende.
- de verhoogde bedden iets verlagen en de paden ophogen. De verhoogde bedden afgeboord met stoeptegels blijken achteraf minder geschikt voor onze situatie. Door de tegels warmen de bedden nog sneller op en verdampt er meer water lang de zijkant van het bed. Door de bedden en de paden even hoog te maken willen we dit tegengaan.
- We gaan efficiënt water geven door middel van olla’s! Olla’s zijn kruiken van aardewerk die je tot de nek ingraaft. In plaats van rechtstreeks op de bedden water te geven vul je de olla met water. Zo voorkom je dat veel van het water direct wegspoelt of verdampt. Door de poreuze wanden van de kruik kunnen de wortels van de planten het water er uit zuigen. Dit zou tot 70% efficiënter zijn! We hebben al wat geëxperimenteerd met een ingegraven bloempot en het zag er veel belovend uit. We hebben 22 oya’s gekocht (bij www.oyas-environnement.com) voor komend seizoen! Wel een grote investering, we zijn heel benieuwd! Op het nieuw aangelegde aardbeien bed heb ik een baksteen gelegd waar ik na de laatste vorst een olla ga ingraven.
Paddenstoelen
Achterin de tuin onder de eikenbomen legden we een houtsnipper bed aan om bietenput zwammen (king stropharia) op te kweken. We hebben er al paddenstoelen van kunnen oogsten en ze waren lekker! Helaas vinden de naaktslakken dat ook en komen er ook snel wormpjes in. De geënte stammetjes hebben we naast het houtsnipper bed gelegd, de kooi er rond is om onze kippen en de eekhoorntjes weg te houden. Op de stammetjes zijn al wat oesterzwammen gegroeid, één shiitake en nu komen de eerste enoki’s.
De emmers waarin ik oesterzwammen op stro kweekte in de badkamer wou ik naar buiten verhuizen. Daarvoor zocht in een geschikt plekje dichter bij huis. Ik knutselde er een afdakje voor, het kwam naast het watervat en de composthoop te staan. Voor het eerst heb ik nu draf gebruikt als substraat. Dat is het restproduct van de mout dat overblijft na bierbrouwen (een hobby van manlief en zijn vrienden). Ik ben heel benieuwd of het lukt!
Groendak
Na het succes van ons kleine groendakje boven de houtstapel kreeg het dak van ons grote kot nu ook een groendak! We hesen vier kuub kleikorrels en een kuub zand op het dak. We zaaiden er rotstuinplanten en sedum en plantten er sedum en thijm stekjes.
Blijf vooral veel mulchen, dat is primair en aanvullend kan je oya’s plaatsen bij extreme droogte. Voornaam is dat je mulchlaag al vanaf eind mei begint op te bouwen en dat de bovenste laag in de zomer bestaat uit (droog) luchtig materiaal, vb hooi, om uitdroging te voorkomen. Succes!
Bedankt!