Waarom een compost toilet

Sinds anderhalf jaar hebben wij, naast ons gewoon toilet, een compost toilet. ‘s Zomers staat hij buiten in een toilethutje en deze winter stond hij binnen in onze gang. Het hebben van een compost toilet is een heel logische stap in het meer zelfvoorzienend worden: niet alleen bespaar je enorm veel (drink)water, het is een kwestie van ‘closing the loop’, voedingsstoffen uit onze tuin kunnen we zo terug geven aan de tuin. Voor we er aan begonnen verdiepten we ons in de ins en outs van compost wc’s, welke systemen bestaan er en hoe minimaliseer je de risico van het composteren van ‘humanure’?

Het komt er op neer dat je na je kleine of grote boodschap het geheel afdekt met een laagje droog organisch materiaal zoals zaagsel of gehakseld stro. Door het afdekken stinkt het niet en krijg je de juiste verhouding voor het composteren. Of het beter is dat je alles te samen opvangt in de emmer of de urine gescheiden door middel van een urine-scheider daar zijn de meningen over verdeeld. Wij kozen voor het eerste vanwege de eenvoud en hebben tot nu toe geen last van geurhinder. De inhoud van de emmer wordt gecomposteerd.

Veilig composteren

Ik moet toegeven dat ik een beetje last had van ‘fecophobia’ zoals Joseph Jenkins het noemt in zijn ‘humanure handbook’. Is het gebruik van menselijke uitwerpselen niet een gevaarlijke bron van ziektes? De sleutel zit in het composteren, het is niet terug naar de middeleeuwen want het is niet te vergelijken met een open riool of het rechtstreeks toepassen als mest. In zijn boek gaat Jenkins uitgebreid in op de mogelijke pathogenen, bacteriën, virussen en wormen, en hoe lang ze kunnen overleven buiten het menselijk lichaam en onder welke omstandigheden. Om het risico op pathogenen zo klein mogelijk te maken zijn twee factoren belangrijk: temperatuur en tijd. Het is belangrijk om het zo heet mogelijk te composteren en/of de compost lang genoeg te laten rijpen. Ofwel doe je de moeite om hete compostering te garanderen, ofwel laat je de compost twee jaar liggen voor gebruik. Of beide, en je kunt er ook voor kiezen om de compost enkel bij struiken, bomen of siergewassen te gebruiken.

Ik voel me geruster bij heet composteren en wilde ook graag dat er geen ongedierten bij de humanure zou kunnen komen (er zitten wel eens ratten in onze gewone composthoop). Om dat mogelijk te maken bouwden we een geïsoleerd compostvat.

Het geïsoleerd compostvat

Wij hebben voor ons compost toilet 6 afsluitbare emmers. Zo kunnen we de emmer wisselen als hij vol is en de volle emmers opsparen om in één keer voldoende materiaal te hebben voor een goede compostering. Je kunt die hete compostering ook bereiken in een eenvoudige composthoop van paletten, geïsoleerd met wat stro zoals je kunt zien in dit filmpje, maar ik wilde er graag zeker van zijn dat er geen ratten bij konden en daarom kozen wij voor een gesloten compostvat. We vonden dit compostvat van biolan erg aantrekkelijk, maar ook erg duur. We besloten zelf zoiets na te maken, gebaseerd op de omgebouwde ‘wheelie bin’, maar dan met isolatie. De groene containers komen van marktplaats. We hebben nu drie van deze compostvaten, wanneer we de emmers willen legen maken we het vat dat al het langst gecomposteerd heeft leeg op een open composthoop om nog wat na te rijpen, de meeste pathogenen zijn dan allang verdwenen door de hoge temperatuur in het vat. We hebben een compostthermometer waarmee we de temperatuur in het vat goed kunnen monitoren, meestal halen we met gemak 50 a 60 graden de eerste week.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *