Wij hebben altijd al zonder auto geleefd. Bij de zoektocht naar een huis hebben we erop gelet dat het op fietsafstand van een station gelegen is. Wij hebben voor elke situatie wel een fiets (stationsfiets, sportieve fiets, tandem, elektrische fiets met fietskar). Onze meest gebruikte fiets is de Hase Pino. Deze hebben we gekocht toen onze kinderen te groot werden voor de fietskar, maar nog te klein waren om lange afstanden zelf te fietsen. Dit is een zit-ligtandem die ook geschikt is voor kinderen vanaf 1m lang dmv extra trappers. De kinderen kunnen meetrappen en zitten niet passief in een fietsstoeltje. Je kan er ook mee fietsen zonder iemand voorop, waardoor het geschikt is als taxi. We hebben er nu twee, zo kunnen we met zijn vieren naast elkaar fietsen: super gezellig!

Met de Hase Pino hebben wij voor daguitstapjes een actieradius van ongeveer 20 km (enkele reis). Voor langere afstanden maken we graag gebruik van de mogelijkheid je fiets mee te nemen in de trein, zodat we bij aankomst ook mobiel zijn. Ook voor weekendjes weg en vakanties reizen we meestal met de fiets.

In uitzonderlijke gevallen gebruiken we wel een leenauto bv voor een rit naar het containerpark of voor een bezoekje bij vrienden of familie die ver weg en moeilijk bereikbaar wonen. Het leven zonder auto bevalt ons heel goed, daarom zetten we hieronder alle voordelen op een rijtje:

Beter voor het klimaat en het milieu

Laten we meteen een open deur intrappen. Fietsen is beter voor het klimaat en het milieu. Volgens een rapport van de VMM over de uitstoot van broeikasgassen heeft de uitstoot door personenwagens het overheersende aandeel in de CO2-emissie van het verkeer. Plus fijn stof, plus productiekost van de auto, plus microplastics door slijtage van de banden (1 kg per inwoner per jaar in Nederland!). Het is duidelijk dat de fiets hier veel beter scoort.

Geld besparen

Het niet bezitten van een auto bespaart veel geld, waardoor we minder hoeven te werken en dus meer tijd hebben voor leuke dingen (zoals fietsen). Als je de kost van een auto niet uitdrukt in geld, maar in de tijd die je moet werken om dat geld te verdienen, zou de werkelijke snelheid van je verplaatsing veel lager liggen. De verplaatsing met de fiets duurt weliswaar langer, maar bij de tijd van verplaatsing met de auto, zou je eigenlijk nog de tijd moeten optellen die je moet werken om de auto te kunnen betalen. Als je het zo bekijkt is de auto niet zo veel sneller dan de fiets. Opdeze website kun je uitrekenen wat jouw effectieve snelheid is met de auto.

Fit blijven

Doordat de fiets ons hoofdvervoermiddel is komen we gemakkelijk aan onze dagelijkse portie lichaamsbeweging. We hoeven dus niet nog ’s avonds naar de fitness en besparen daardoor tijd en geld (geen fitnessabonnement nodig). Het is heerlijk om veel buiten zijn, na het kantoorwerk even uit te waaien in de frisse lucht en vitamine D op te doen.

Plek inname

Wij denken graag na over hoe we de wereld wél graag zouden zien, laten we investeren in onze verbeeldingskracht! Beeld je eens in hoe het zou zijn als veel mensen geen auto meer hebben. Stel je eens voor hoeveel minder plek er nodig zou zijn op de weg en om bijvoorbeeld auto’s te parkeren, en denk eens aan wat je allemaal kan doen met die vrijgekomen publieke ruimte! Zou het niet geweldig zijn als de fietspaden veel breder zouden zijn zodat je overal veilig kon fietsen!

En op de vrijgekomen parkeerplaatsen zouden bomen geplant kunnen worden, die co2 vastleggen en de stad koel houden in de zomer.

Ook jij kunt vaker de fiets nemen ipv de auto door de discipline te kweken om voor alle verplaatsingen onder de 5km de auto te laten staan. Hier valt nog veel winst te behalen, want ook voor verplaatsingen tussen 1 en 2 km neemt nog 56% van de Vlamingen de auto. Tussen de 3 en 5 km zelfs 73% (zie dit artikel van De Standaard). Nog een voordeel van geen auto te hebben: als hij niet voor de deur staat, kan je ook niet in de verleiding komen om hem te gebruiken!

Nabericht: deze blog schreef ik samen met mijn man voor een interne nieuwsbrief van de VMM.

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *