Soms lijkt het wel alsof duurzamer leven vooral een heleboel opofferingen inhoud: niet vliegen, minder vlees, minder autorijden, minder (vul maar in)… Deze beperkingen roepen dan weerstand op. Iemand die zich verplicht voelt duurzaam te leven heeft het gevoel dat hij zichzelf iets ontzegd en diegene die dit niet kunnen opbrengen projecteren hun schuldgevoel op ‘het wijzende vingertje’. Hier wordt niemand blij van.
De sleutel om deze patstelling te doorbreken is het cultiveren van tevredenheid. Een leuk leven kan heel duurzaam zijn, het gaat er om tevreden te zijn met wat je hebt en dankbaar te zijn voor de écht waardevolle dingen in het leven. Om eenvoudiger en duurzamer te wíllen leven.
Onze hele consumptie maatschappij is er op gericht om jou ontevredener te maken en je te laten geloven dat je product x of dienst y nodig hebt om gelukkig te zijn. Als je zorgt dat je daar immuun voor wordt, dan ben je veel gelukkiger! Volgens ‘ de verborgen impact’ van Babette Porcelijn zijn spullen verantwoordelijk voor het grootste deel van onze ecologische voetafdruk, dus dat is ook nog eens heel duurzaam! Week jezelf los van de dwingende consumptiedrang en voel je veel vrijer! Bespaar veel geld, want de ‘duurzame’ en duurdere versie van product X heb je ook niet nodig.
Als je wat hulp kunt gebruiken bij ‘het optimaliseren van je leven op vrijheid, blijheid en betekenis’, zoals Jelle Hermus het uitdrukt, dan kan ik je zijn boek ‘Steeds leuker’ van harte aanbevelen. Het laat je inzien waarom je zou willen streven naar een eenvoudiger leven, met minder spullen, meer tijd en meer tevredenheid. Om gelukkiger te worden, en het is ook nog eens hartstikke duurzaam!
In plaats van voor duurzaamheid te kiezen uit angst voor een apocalyptische toekomst, zouden we moeten kijken naar in wat voor wereld we graag zouden willen leven en ernaar handelen om die te realiseren. Niet dat de doemscenario’s geen nut kunnen hebben om mensen wakker te schudden, maar laten we daarna vooral investeren in onze verbeeldingskracht in hoe we de toekomst wél zouden willen! Ik zou graag willen leven in een groene wereld, waarin mensen meer in harmonie met de natuur leven en waar meer liefde en compassie is, voor mensen en alle andere levende wezens. Een wereld waarin welvaart eerlijker verdeeld is, waarin mensen gelukkig zijn met genoeg en hun geluk zoeken in liefde en verbinding met de wereld en elkaar. Ik probeer mijn handelen zoveel mogelijk in overeenstemming te brengen met dit doel.
Praktische tips:
- houd voor alle gezinsleden een verlanglijstje bij in plaats van opkomende wensen meteen te kopen. Zo leer je je behoefte uit te stellen en heb je bij verjaardagen (of andere gelegenheid) inspiratie voor een echt gewenst kado. Je zult zien dat als je je lijstje een tijd later opnieuw bekijkt je een heleboel dingen alweer kan schrappen omdat het verlangen er naar alweer gezakt is. Dat scheelt een boel spullen en geld!
- Lees ‘steeds leuker’ van Jelle Hermus, het zal je doen inzien dat je gelukkiger wordt van een leven dat geoptimaliseerd is op ‘vrijheid, blijheid en betekenis’.
- Lees ‘ de verborgen impact’ van Babette Porcelijn om te weten met welke maatregelen je de meeste positieve impact kunt hebben. Want korter douchen is een goed idee, maar met meer plantaardig eten heb je een veel grotere impact!
- Investeer in tijd en verbinding met elkaar. Investeer in persoonlijke groei (essentie) en kom los van het ego (image).
Nabericht: deze blog schreef ik samen met mijn man voor een interne nieuwsbrief van de VMM.
3 reacties