De grootste winst qua ecologische voetafdruk is waarschijnlijk te halen bij de keuze van wat je kookt (plantaardig, lokaal, van het seizoen…), maar ook bij hoe je het klaarmaakt kun je energie besparen.
Snelkookpan
Een snelkookpan is heel erg handig om de kooktijd te verkorten en dus energie te besparen. Wij gebruiken hem vaak voor soep, peulvruchten, bruine rijst en parelgort. Wij hebben de hawkins futura: een heel mooi en slim ontworpen snelkookpan waarbij de deksel onder de rand van de pan verzinkt in plaats van er overheen, zo kan de deksel er zeker niet afvliegen. We steken hem vaak in de hooimadam: nog efficienter!
hooimadam
Wij gebruiken al jaren een hooimadam, dit is een moderne versie van een hooikist. Het is niets meer dan een isolerende zak waarin je een hete pan (/pot voor de vlamingen) kunt doen om het eten te laten nagaren of warmhouden. Je kunt er een kopen (hier ofhier bijvoorbeeld) of zelf maken of je pan in een slaapzak/dekbed wikkelen. Wij gebruiken haar voor rijst en in combinatie met de snelkookpan ook voor volkoren granen (bruine rijst, parelgort) en peulvruchten.
Ideaal voor:
- witte rijst: 2 delen rijst 3 delen water aan de kookbrengen in een gewone pot met deksel. Eens aan de kook –> in de hooimadam. Ondertussen de rest van de maaltijd bereiden en je rijst is perfect eens je aan tafel gaat (na 15 minuten of langer, het komt niet zo nauw).
- Bruine rijst of parelgort: 2 delen rijst, net iets minder dan 3 delen water. In de snelkookpan, eens onder druk –> in de hooimadam. Ondertussen de rest van de maaltijd bereiden en je rijst is perfect na minimaal ongeveer 20 minuten of langer (de druk is dan vanzelf van de pan gegaan).
- Kikkererwten: de avond van te voren de kikkererwten weken bespaart nog meer energie, maar dit is bij een snelkookpan niet strikt noodzakelijk. Voorgeweekt in de snelkookpan: eens onder druk –> in de hooimadam. Klaar na een half uurtje. Niet voorgeweekt zou ik ze wat langer onder druk koken en dan pas in de hooimadam stoppen.