Onze oven is de grootste energie slurper die wij in huis hebben. Hij is heel groot, dat is leuk als je voor veel mensen pizza wilt bakken, maar meestal is het erg inefficiënt.

Ik overwoog een tijdje om een tweede, kleinere zuinige oven te kopen, maar efficiëntie lijkt geen prioriteit te hebben voor de meeste oven producenten. Het blijkt erg lastig om ovens op hun energiezuinigheid te vergelijken, ze hebben wel een energielabel maar nergens kun je daarop selecteren en ik vond geen enkel exemplaar met het hoogst haalbare A+++ label.

En dan is er de Gosun Fusion!

Dit is een hybride zonne-oven: bij zonnig weer werkt hij zonder elektriciteit puur op zonne-energie. Bij slecht weer of na zonsondergang werkt kan hij ook elektrisch verwarmen, met een vermogen van 150 watt. Dat is super weinig voor een oven (onze grote is 2700 watt)! Hij is erg efficiënt omdat de buis waarin je het eten schuift vacuüm is en dus super goed geïsoleerd. Ook zit er door de speciale vorm van de oven maar weinig lucht om het eten heen dat mee verwarmd moet worden. Je kunt er natuurlijk geen pizza in bakken, maar veel andere dingen is het wel heel geschikt. We hebben hem nog niet zo lang, dus we gaan nog veel mogen experimenteren.

UPDATE: In de zomer is het heel leuk om de oven te gebruiken, je kunt er zelfs (stok)brood in bakken in de zon. Over de elektrische functie zijn we iets minder enthousiast. Doordat deze de onderkant van het bakblik verwarmd wordt het geheel niet zo gelijkmatig verwarmd en kun je er bijvoorbeeld niet goed brood in bakken. De elektrische werkt wel goed voor vochtige dingen, zoals stoofpotjes, voor dingen die je ook zachtjes op het fornuis in een pot kunt opwarmen met de deksel er op en minder voor dingen waar wij de oven voor zouden willen gebruiken, zoals broodjes.

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *