Hulde aan Tempeh! 

Tempeh van sojabonen, zonnebloempitten, lupine, spliterwten, linzen en pinto bonen.

Tempeh is ongelooflijk lekker, veelzijdig, gezond en vrij eenvoudig zelf te maken. Ik zet hieronder de voordelen van tempeh (ten op zichte van tofu) op een rijtje:

–        Tempeh maken is minder werk dan tofu. Tofu maken lijkt misschien op het eerste gezicht minder intimiderend, het is meer zoals koken en er komt geen fermentatie of schimmel bij kijken. Eens je de smaak te pakken hebt is tempeh maken echter makkelijker en minder werk en daarmee beter in te passen in je routine. 

–        Tempeh is gezonder dan tofu, omdat het reeds voorverteerd is door de schimmel (fermetatie) en voedingsstoffen daardoor beter opneembaar zijn.

–        Bij tempeh maken blijf je niet met een restproduct zitten zoals bij tofu. Bij het maken van de sojamelk voor tofu krijg je ook een heleboel okara, het deel van de sojaboon dat niet opgelost is in de melk (rest pulp). Als je regelmatig tofu eet en sojamelk drinkt is het een uitdaging om al die okara ook te verwerken. 

–        Tempeh is dus een completer deel van de boon, nog een reden waarom het gezonder is.

–        Bij industrieel geproduceerde sojamelk en tofu wordt de okara (rest pulp) doorverkocht als veevoeding, je zou kunnen stellen dat je hiermee indirect de vee industrie steunt. Sommige vegans vinden dat vervelend, zelf heb ik hier niet zoveel moeite mee.

–        Als je zelf tempeh maakt kun je ook kiezen voor andere bonen en granen dan soja, dat is leuk voor de afwisseling of als je allergisch bent voor soja.

Ik houd ook erg veel van tofu maar ik maak het dus nooit zelf (wij kopen het in de lidl: €1.69 voor 400 gram biologische tofu vs €2.78 voor 200 gram in de biowinkel, wat een verschil!!).

Wil je ook graag leren hoe je thuis tempeh kunt maken? Ik help je graag op weg, of misschien kun je me uitnodigen voor een workshop met nog andere geïnteresseerden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *