In dit bericht wil ik graag uitleggen waarom wij plantaardig eten.

In november 2015 besloten wij vegetariërs te worden. We hadden net de documentaire ‘cowspiracy’* gezien en waren geschrokken van de milieu-impact van vlees en zuivel producten. We besloten om thuis plantaardig te eten en buitenshuis als vegetariërs door het leven te gaan. We aten voordien al weinig (biologisch) vlees, maar wel redelijk veel zuivel. Het was best een investering om om te schakelen naar een plantaardig dieet! Maar wel één die me veel voldoening heeft gebracht. Het heeft me erg geholpen om een aantal vegan kookboeken (link naar toekomstige review) aan te schaffen om los te komen van het denken in ‘vervangers’ en mezelf de veganistische kookkunst eigen te maken, maar inmiddels gaat het moeiteloos. En gelukkig is er Oatly Barista voor mijn dagelijkse cappuccino!

Waarom noem ik me vegetariër en geen veganist?

De hoofdreden om plantaardig te gaan eten was in eerste instantie de milieu-impact. Veganisten gebruiken helemaal geen dierlijke producten uit ethische overwegingen. Wij eten wel eieren van onze eigen kippen (die we al hadden) en honing van onze bijen (die overwinteren op hun eigen honing). We hebben ook geen bezwaar tegen tweedehands wollen kleding en tweedehands lederen schoenen (ik zou het niet snel nieuw kopen). Buitenshuis proberen we ook zoveel mogelijk plantaardig te eten, maar als dat moeilijk is of als we bij mensen worden uitgenodigd die hier niet bekend mee zijn, nemen we genoegen met vegetarisch.

Hoe ethisch veganisme een steeds belangrijkere rol gaat spelen in onze keuze.

Dat dieren in de vlees- en zuivelproductie geen fijn leven hebben dat wisten we eigenlijk al, maar mijn ervaring is dat naarmate je er verder vanaf komt te staan doordat je er niet meer aan bij draagt, de gruwelijkheid ervan steeds beter tot je doordringt. Het is alsof je de omvang van het lijden pas toe kunt laten in je bewustzijn als je er niet meer aan mee doet. Zo schrapten wij in eerste instantie thuis kaas van ons menu vanwege de grote ecologische voetafdruk, maar hebben we er inmiddels steeds meer moeite mee buitenshuis een keer kaas te eten vanwege het lijden van moeder en kalf als ze gescheiden worden en het slachten van de jonge stieren. Dus als we uitgenodigd worden voor een kaas- en wijnavond brengen we liever ons eigen vegan eten mee.

De invloed van onze keuze op onze kinderen.

Onze kinderen eten hetzelfde als wij. Op school hebben we gecommuniceerd dat we vegetariërs zijn en dit geeft geen enkel probleem. We leggen onze kinderen wel uit waarom we thuis de voorkeur geven aan producten zonder melk en eieren, maar als er op school bijvoorbeeld cakejes getrakteerd worden dan doen wij daar niet moeilijk over. Ik heb veel respect voor mensen die wel consequent veganistisch leven, maar ik zou het zelf heel moeilijk vinden dit af te dwingen voor mijn kinderen.

Ik hoor soms het argument dat iemand zijn keuze om vegetarisch te eten niet wil opdringen aan zijn of haar kinderen, maar als je er voor kiest je kinderen wel vlees te geven  dan leg je even goed een keuze op vind ik. Ik vind het een groot voordeel dat mijn kinderen vegetarisch opgroeien, voor hen gaat dit later normaal zijn. Zelfs als ze besluiten om af en toe vlees te gaan eten.

Jelle Hermus van soChicken heeft een leuk herkenbaar stuk over zijn eerste jaar als vegetarier.

 


*Disclaimers:

  • Ik ben ervan op de hoogte dat er discussie is over de objectiviteit van deze docu, maar zelfs al is maar de helft waar dan is de impact nog enorm. Bovendien wordt de impact door steeds meer andere betrouwbare bronnen bevestigd, zoals ‘de verborgen impact’ van Babette Porcelein.
  • De discussie of veganisme of een dieet met weinig vlees of zuivel het duurzaamste is (als iedereen zo zou eten) vind ik momenteel niet relevant, want we leven nog lang niet in een vegan wereld, dus hoe plantaardiger je eet hoe meer je het gemiddeld gebruik van dierlijke producten naar beneden trekt (dus is dat momenteel het duurzaamste). Hetzelfde geldt voor op Alan Savory gebaseerde argumenten tegen veganisme.
  • Uiteraard letten wij ook bij niet dierlijke producten op de voetafdruk en eten we niet onbeperkt avocado’s. Natuurlijk supplementeren wij vitamine b12 om geen risico te lopen op tekorten door onze plantaardige levensstijl.

3 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *