Het is ondertussen algemeen bekend dat het een goed idee is om minder dierlijke producten te willen eten. Volgens de Verborgen impact van Babette Porcelijn heeft je vleesconsumptie de grootste impact op je persoonlijke ecologische voetafdruk op spullen na (zie ook bericht over duurzaam tevreden leven). Het is iets dat je zelf in de hand hebt en waar je dus relatief gemakkelijk zelf iets aan kunt doen. Bovendien is een plantaardig voedingspatroon beter voor je gezondheid en het dierenwelzijn.

Zelfs als het niet je doel is om uiteindelijk veganist te worden, is het toch een goed idee om meer plantaardig te eten: eat food, not too much, mostly plants (het beroemde citaat van Michael Pollan). Plantaardig eten is de toekomst! Maar hoe begin je daar dan aan, meer plantaardig eten? Het is niet gemakkelijk om je gewoontes te veranderen, daarom heb ik wat tips op een rijtje gezet:

  • Begin klein, vervang eerst dingen waarbij je het verschil nauwelijks opmerkt: melk en room door plantaardige versies, blokjes kip door kipstuckjes van de Vegetarische Slager en hamburger door de Beyond burger.
  • Traditionele gerechten die je altijd maakt kan je veganizen. Inspiratie vind je op website van EVA.
  • Eet meer peulvruchten (kikkererwten, linzen, bonen…). Bijvoorbeeld aperitieven met rauwe groenten en een pakje hummus, Indiase linzendahl en spaghetti bolognaise met linzen ipv gehakt. Peulvruchten zijn een goede vleesvervanger, want ze bevatten veel eiwitten, vezels en vitames. Ze zijn dus erg gezond. Bovendien zijn ze goedkoop en hebben ze een kleine ecologische voetafdruk. Door ze vaker te eten, leer je ze misschien beter te waarderen.
  • Schaf een goed vegan kookboek aan, niet per sé een hip exemplaar gericht op gezonder leven, maar wel één met lekker gemakkelijk dagelijks eten (zoals Isa does it, één van onze favorieten). Maak er een doelstelling van om er 1x per week uit te koken. Wij hebben hier veel van geleerd. Je leert erdoor met een veganistische receptenlogica over eten te denken en los te komen van de traditionele manier van koken (aardappelen-groenten-vlees).
  • Zoek naar leuke plantaardige restaurantjes om uit eten te gaan. De plantaardige keuken is één van de meest vernieuwende en inspirerende keukens van dit moment. Er worden voortdurend nieuwe dingen uitgevonden zoals: cashewcamembert en aquafaba. Door uit eten te gaan word je geïnspireerd en zie je wat er allemaal mogelijk is. Tegenwoordig kan je in alle stijlen vegan eten (traditioneel Vlaams, wereldkeuken, sterrenrestaurants). Onze favoriete adresjes in Antwerpen zijn momenteel: Wild project en Bar d’Henri, maar ongetwijfeld vind je er bij jou in de buurt ook op Happycow of EVA.

Gewoontes veranderen gaat makkelijker in kleine stapjes. Zo kun je steeds verder gaan in vaker plantaardig eten. Wij eten ondertussen 4 jaar plantaardig, maar daar ging ook nog een heel proces aan vooraf.

Als je echt de smaak te pakken hebt, kan je meedoen met Try Vegan en één maand lang plantaardig eten. In november gaat de volgende editie van start. Veel succes!

Nabericht: deze blog schreef ik samen met mijn man voor een interne nieuwsbrief van de VMM.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *