Waarom barefoot
Sinds enkele jaren dragen wij enkel nog barefoot schoenen. Dit zijn schoenen die helemaal plat zijn (zero drop), een ruime brede neus hebben naar de vorm van de voet (‘foot shaped’ niet ‘shoe shaped’) en een flexibele zool hebben. Bij mijzelf is dit zo gegroeid, ik had mijn hele leven steunzolen, platvoeten en snel pijn bij het wandelen (rug, heupen, knieen…) en merkte dat het me beter af ging op platte schoenen. Later maakte ik kennis met barefoot schoenen en kozen we hier bewust voor voor ons hele gezin. Mijn voeten werden sterker en nu heb ik zelfs geen platvoeten meer! Ik kan bij mezelf duidelijk het effect zien van een te puntige schoenneus: mijn grote teen wordt dan naar binnen geduwd en kan de boog onder mijn voet niet meer ondersteunen (platvoeten), volgens mij is dit ook het begin van hallux valgus. Inmiddels staan mijn tenen weer bijna helemaal recht. Eigenlijk is het zo logisch! Voeten zijn ervoor om te lopen en om ze goed hun ding te kunnen laten doen en sterk te zijn hebben ze de ruimte nodig, een schoen is enkel handig om je te beschermen tegen vuil en scherpe ondergrond. Als je graag nog meer overtuigd wil worden van de voordelen van barefootschoenen dan kun je kijken op de site van Anya’s reviews (tevens vind je daar alle smaken van barefootschoenen opgelijst, erg handig!) of als je het liever in het Nederlands hebt dan kan dutchwayfarer het je ook goed uitleggen.
Waarom zelf maken
Ik houd er van om zelf dingen te maken, het is een superleuke uitdaging en je kunt helemaal zelf kiezen hoe je het wilt hebben en ik maak er soms echte kunstwerkjes van! Toch is er nog een factor dat het voor mij de moeite waard te maken er mijn tijd in te steken en dat is dat het best lastig en kostelijk is om schoenen te vinden die aan mijn duurzaamheidseisen voldoen. Ik naai bijvoorbeeld bijna nooit zelf kleding, omdat die gemakkelijk en goedkoop in alle stijlen tweedehands te vinden is en als ik niet persé barefoot zou willen, dan zou ik schoenen ook gewoon tweedehands kopen. Maar je vindt ze niet in de kringwinkel en in de tweedehands barefoot facebook groepjes vind ik ze te duur voor gedragen schoenen. Nieuw koop ik liever geen leer (en dan zijn ze dus meestal van kunststof, uitzonderingen daargelaten zoals Bohempia) en wil ik dat ze gemaakt zijn in Europa of onder eerlijke omstandigheden. Dat bestaat zeker, maar daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan.
Over het gebruik van leder
Wij eten plantaardig en als wij nieuwe schoenen kopen kiezen we ze vegan, maar mijn zelfgemaakte schoenen zijn vaak wel van leer. Ik gebruik dan leer van meubelstof staaltjes die ik een keer heb gekregen. Ik vind leer het ideale materiaal voor schoenen, maar ik koop het dus niet nieuw vanwege de ecologische impact en omdat ik tegen het uitbuiten van dieren ben. Het leer dat ik gebruik bestaat al en is ‘over’ en dat vind ik dus een uitstekende duurzame keuze. Meer over deze logica en waarom wij bepaalde keuzes maken vind je hier.
Ik heb ook eens schoenen gemaakt van cactusleer. Ik vind dit op zich mooi materiaal, het lijkt echt op leer, maar het heeft toch niet helemaal dezelfde eigenschappen. Gaatjes scheuren bijvoorbeeld makkelijk door, het is daarom niet zonder meer een gelijkwaardige vervanger. Dit is wel op te lossen door het te voeren met een stevige voering, maar het is dus niet zomaar geschikt voor carbatabs of alvar trails.
In deel 2 ga ik de verschillende patronen die ik heb gebruikt op een rijtje zetten met de voor en de nadelen en in deel 3 volgen dan de praktische tips.
Eén reactie